Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Muffiny lawendowe

Autor
A A A
  • Muffiny lawendowe

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (1 głos)

Muffiny lawendowe - składniki:
Muffiny lawendowe - sposób przygotowania: (6 sztuk) Lawendę rozgnieć w moździerzu. Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Masło utrzyj z cukrem i lawendą na puszystą masę, dodaj jajka, mąkę i na koniec mleko. Szybko wymieszaj, ale tak, żeby tylko połączyć składniki - grudki mają zostać. Formę na sześć muffinek posmaruj masłem lub wyłóż kolorowymi papierowymi kokilkami. Łyżką nakładaj ciasto do foremek, wypełniając je do 3/4 wysokości. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz ok. 20 minut. Wyjmij z pieca i ostudź. Przygotuj lukier: wsyp cukier puder do rondelka, dodaj wodę i sok porzeczkowy (lukier nabierze ładnego koloru), wymieszaj i ostrożnie podgrzej. Polej nim wystudzone muffiny i udekoruj gałązkami lawendy. (6 sztuk)