Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Muffiny wiśniowe
Muffiny wiśniowe - składniki:
Muffiny wiśniowe - sposób przygotowania:
(12 sztuk) Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, płatki owsiane, cukier puder, cukier wanilinowy i cynamon. Wymieszaj i uformuj w kopczyku dołek. Wiśnie odsącz z zalewy.
W drugiej misce wymieszaj jajka z jogurtem, przelej do miski z mąką i jednocześnie dolej roztopione masło oraz dorzuć połowę wiśni. Szybko wymieszaj, ale tak, żeby tylko połączyć składniki - grudki mają zostać.
Formę na 12 muffinek posmaruj masłem lub wyłóż kolorowymi papierowymi kokilkami. Łyżką nakładaj ciasto do foremek, wypełniając je do 3/4 wysokości. Na wierzch ułóż pozostałe wiśnie. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz 20-25 minut. Wyjmij z pieca i ostudź.
Przygotuj polewę: rozpuść w kąpieli wodnej czekoladę, dodaj masło, wymieszaj i polej nią muffiny. Udekoruj odłożonymi wiśniami.
Rada: zamiast wiśni w zalewie możesz użyć też wiśni mrożonych, kandyzowanych, a w sezonie - świeżych. Pamiętaj jednak, żeby były wydrylowane.
- 200 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 60 g płatków owsianych
- 150 g cukru pudru
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- torebka cukru wanilinowego
- 220 g wiśni ze słoika (zachowaj kilka do dekoracji)
- 2 jajka
- 200 g jogurtu naturalnego
- 150 g masła
- polewa: 100 g białej czekolady
- 1 łyżka masła
Informacje o Muffiny wiśniowe
-
Menu dnia z muffinami wiśniowymi
wiśniami, które świetnie sprawdzą się podczas przyjęć i proszonych podwieczorków. Zobacz przepis na muffiny wiśniowe . Bosch MFQ 40303 Philips HR 1565/40 Russell Hobbs 21200-56 Porównaj ceny ? Porównaj ceny ? Porównaj ceny ? źródło: Okazje.info
-
Menu dnia - zapowiedź lata!
zbiorów wiśniowych owoców: muffinki z wiśni ze słoika! Słodkie babeczki przygotowane na bazie jogurtu i płatków owsianych można jeść bez poczucia winy. Nadają się na szkolne śniadanie dla dzieci i jako przekąska do pracy. Przeczytaj przepis na muffiny wiśniowe . Jeśli nie masz wiśni ze słoika - sprawdź
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki