Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Tuskawkowa panna cotta z truskawkami w pomarańczach

Autor
A A A
  • Tuskawkowa panna cotta z truskawkami w pomarańczach

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (1 głos)

Tuskawkowa panna cotta z truskawkami w pomarańczach - składniki:
Tuskawkowa panna cotta z truskawkami w pomarańczach - sposób przygotowania: 1/2 kg truskawek odszypułkuj i umyj. Do dużej miski lub do dzbanka od blendera wsyp truskawki, dodaj maślankę i cukier i zmiksuj na gładką masę. Przetrzyj masę przez bardzo gęste sito, aby usunąć pestki. Żelatynę wsyp do zimnego mleka, a kiedy napęcznieje, dodaj do podgrzanej w małym rondelku śmietanki. Mieszaj, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Rozpuszczoną żelatynę dodaj do purée truskawkowego i dokładnie wymieszaj. Masą napełnij 6 metalowych albo ceramicznych foremek i wstaw do lodówki na co najmniej 8 godzin. Przed podaniem deseru przygotuj sos: pozostałe truskawki odszypułkuj, umyj i pokrój w grubą kostkę. W rondelku zagotuj sok pomarańczowy z cukrem, zmniejsz gaz i gotuj na małym ogniu, aż syrop zgęstnieje. Przed podaniem wyjmij deser z foremek, zanurzając je na kilka sekund w gorącej wodzie. Następnie przykryj talerzykiem i odwróć. Do ciepłego syropu dodaj pokrojone truskawki i podawaj razem z panną cottą.
Delikatna panna cotta z musem truskawkowym. Bajecznie prosty deser