Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Potrawka z gęsich żołądków

Autor
A A A
  • Potrawka z gęsich żołądków

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (10 głosów)

Potrawka z gęsich żołądków - składniki:
  • 8-10 gęsich żołądków (można użyć indyczych)
  • 800 g gęsiego tłuszczu
  • sól
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 szklanki (500 ml) wytrawnego białego wina
Potrawka z gęsich żołądków - sposób przygotowania: (Przepis dla 4-6 osób) Gęsie żołądki oczyść, zalej zimną osoloną wodą, dodaj całe ząbki czosnku, białe wino i gotuj około 30 minut. Jeżeli woda odparuje, a żołądki będą twarde, dolej wody i dalej gotuj. Nie trzeba już dolewać wina, jego aromat pozostanie w żołądkach. Gdy żołądki będą miękkie, dodaj gęsi tłuszcz i tak długo duś, aż całkowicie odparuje woda. Wszystko przelej do miski i odstaw w chłodne miejsce na 24 godziny. Tak przygotowane gęsie żołądki możesz podawać na zimno lub podgrzane.
Potrawka z kurczaka - pyszności prosto z patelni