Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Szynka aromatyzowana piwem i miodem

Autor
A A A
  • Szynka aromatyzowana piwem i miodem

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (4 głosy)

Szynka aromatyzowana piwem i miodem - składniki:
Szynka aromatyzowana piwem i miodem - sposób przygotowania: (Przepis dla 6-8 osób) Tydzień przed podaniem ponacinaj ostrym nożem w kratkę skórę na szynce i mocno zroluj sznurkiem. Mięso ułóż w naczyniu, dolej piwo i tye wody, by płyn przykrył mięso i powoli podgrzewaj, aż zniknie piana. Dodaj miód, zioła i posiekany drobno czosnek. Gotuj pod przykryciem w temperaturze 80-85 st. C przez ok. 1,5 godziny i odstaw do wystudzenia. Po ostudzeniu powstałą marynatę dokładnie przecedź przez gęste sito (możesz też użyć gazy). Do płynu włóż umyte surowe jajko w skorupce. Ciągle mieszając, dosypuj soli peklującej, aż jajko wypłynie na powierzchnię. W ten sposób uzyskasz właściwe stężenie soli. Jajko wyjmij, a do roztworu przełóż szynkę. Odstaw w chłodne miejsce na tydzień.

Informacje o Szynka aromatyzowana piwem i miodem

  • Szynka - nie tylko na kanapce

    Szynka - nie tylko na kanapce

    potrzebne spore naczynie, w którym szynka będzie się moczyła - najlepiej szklane lub ceramiczne. Szynka aromatyzowana piwem i miodem dwukilogramowy kawałek szynki z tłuszczem i ze skórą 1/2 główki czosnku sól peklująca 1/2 szklanki (125 ml) miodu 1/2 litra piwa 10 kulek ziela angielskiego 5 listków

  • Przysmaki z wiejskiego stołu - zrób to sam!

    Przysmaki z wiejskiego stołu - zrób to sam!

    pieczonego schabu, boczku czy pasztetu, w domowym zaciszu z łatwością przygotujesz również szynkę. Sprawdzi się nie tylko na przyjęciu weselnym, ale także bożonarodzeniowym lub wielkanocnym stole. Możesz podawać np. z marynowanymi owocami lub sosem tatarskim. Szynka aromatyzowana piwem i miodem