Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Tradycyjna galantyna z kury
Tradycyjna galantyna z kury - składniki:
Tradycyjna galantyna z kury - sposób przygotowania:
(Przepis dla min. 6 osób)
Kurę dokładnie oczyść i ostrożnie zdejmij z niej skórę, uważając, aby ta zachowała się w największym możliwym kawałku i miała jak najmniejszą liczbę dziur.
Mięso obierz z kości i drobno zmiel. Dopraw solą, pieprzem i wyrób na jednolitą masę.
Marchewkę i seler pokrój w drobną kostkę, wymieszaj z surowym doprawionym mięsem kury, dodaj namoczone w mleku bułki.
Z jaj na suchej teflonowej patelni usmaż kilka omletów.
Na desce ułóż dużą lnianą ścierkę, a na niej skórę z kury. Dziury powstałe przy zdejmowaniu skóry wypełnij wystudzonymi omletami. Na skórę wyłóż masę mięsną z warzywami i całość zawiń mocnym sznurkiem w lnianą ściereczkę. Przełóż do podłużnego wąskiego naczynia, zalej zimną, osoloną wodą i gotuj około 70 minut.
Po ugotowaniu galantynę zostaw w ścierce i przyciśnij ciężką deską. Po wystudzeniu zdejmij ostrożnie ścierkę.
Galantynę podawaj na zimno pokrojoną w cienkie plasterki.
Informacje o Tradycyjna galantyna z kury
-
Przysmaki z wiejskiego stołu - zrób to sam!
branicę . Tradycyjna galantyna z kury 1 kura 2 marchewki kawałek selera 1 szklanka mrożonego groszku 2 jaja pęczek natki pietruszki 1/2 szklanki (125 ml) oleju sól pieprz 2 czerstwe bułeczki namoczone w mleku (Przepis dla min. 6 osób) Kurę dokładnie oczyść i ostrożnie zdejmij z niej skórę
-
Skomponuj śniadanie wielkanocne - przewodnik dla początkujących i zabieganych
jajkiem i szczypiorkiem Sałatka warstwowa Sałatka z pieczarkami Sałatka na liściach cykorii Mięsa: Pieczeń rzymska Pieczona szynka Boczek szpikowany czosnkiem Tradycyjna galantyna z kury Marynowana wołowina na zimno Zupy: Żurek po tajsku Żur na sposób warszawski Zupa cytrynowa wielkanocna Zupa
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki