Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Tradycyjna galantyna z kury

Autor
A A A
  • Tradycyjna galantyna z kury

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (1 głos)

Tradycyjna galantyna z kury - składniki:
Tradycyjna galantyna z kury - sposób przygotowania: (Przepis dla min. 6 osób) Kurę dokładnie oczyść i ostrożnie zdejmij z niej skórę, uważając, aby ta zachowała się w największym możliwym kawałku i miała jak najmniejszą liczbę dziur. Mięso obierz z kości i drobno zmiel. Dopraw solą, pieprzem i wyrób na jednolitą masę. Marchewkę i seler pokrój w drobną kostkę, wymieszaj z surowym doprawionym mięsem kury, dodaj namoczone w mleku bułki. Z jaj na suchej teflonowej patelni usmaż kilka omletów. Na desce ułóż dużą lnianą ścierkę, a na niej skórę z kury. Dziury powstałe przy zdejmowaniu skóry wypełnij wystudzonymi omletami. Na skórę wyłóż masę mięsną z warzywami i całość zawiń mocnym sznurkiem w lnianą ściereczkę. Przełóż do podłużnego wąskiego naczynia, zalej zimną, osoloną wodą i gotuj około 70 minut. Po ugotowaniu galantynę zostaw w ścierce i przyciśnij ciężką deską. Po wystudzeniu zdejmij ostrożnie ścierkę. Galantynę podawaj na zimno pokrojoną w cienkie plasterki.

Informacje o Tradycyjna galantyna z kury

  • Przysmaki z wiejskiego stołu - zrób to sam!

    Przysmaki z wiejskiego stołu - zrób to sam!

    branicę . Tradycyjna galantyna z kury 1 kura 2 marchewki kawałek selera 1 szklanka mrożonego groszku 2 jaja pęczek natki pietruszki 1/2 szklanki (125 ml) oleju sól pieprz 2 czerstwe bułeczki namoczone w mleku (Przepis dla min. 6 osób) Kurę dokładnie oczyść i ostrożnie zdejmij z niej skórę

  • Skomponuj śniadanie wielkanocne - przewodnik dla początkujących i zabieganych

    Skomponuj śniadanie wielkanocne - przewodnik dla początkujących i zabieganych

    jajkiem i szczypiorkiem Sałatka warstwowa Sałatka z pieczarkami Sałatka na liściach cykorii Mięsa: Pieczeń rzymska Pieczona szynka Boczek szpikowany czosnkiem Tradycyjna galantyna z kury Marynowana wołowina na zimno Zupy: Żurek po tajsku Żur na sposób warszawski Zupa cytrynowa wielkanocna Zupa