Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Zapiekanka cassulet z nerek dzika
Zapiekanka cassulet z nerek dzika - składniki:
Zapiekanka cassulet z nerek dzika - sposób przygotowania:
Nerkę z dzika namocz w maślance przez 24 godziny. Po tym czasie przełóż do garnka z bulionem drobiowym i duś przez 1,5 godziny. Kiedy wystygnie, pokrój w kostkę o wielkości 0,5 cm.
Podgrzej wino, aż zacznie wrzeć, i zalej nim rodzynki.
Marchewkę, korzeń pietruszki i seler naciowy obierz, pokrój w drobną kostkę i podsmaż na maśle. Następnie dodaj borowiki oraz kurki, duś ok. 3 minut. Po tym czasie dolej śmietankę, dopraw solą, pieprzem.
Całość wymieszaj z pokrojoną nerką, odsączonymi rodzynkami i przełóż do miseczki. Szczelnie przykryj ciastem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Piecz, aż ciasto się zarumieni.
Podawaj na ciepło.
Rada: kruche ciasto możesz zastąpić ciastem francuskim.
- Przepis dla 1 osoby
- 100 g nerki z dzika
- 200 ml maślanki
- 250 ml bulionu drobiowego
- 100 ml białego wina
- 20 g rodzynek
- 1 mała marchewka
- 10 g korzenia pietruszki
- 10 g selera naciowego
- 15 g borowiki
- 15 g kurek
- 100 ml śmietanki 36-proc.
- kruche ciasto o wymiarach 10x10 cm
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki