Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Gicz barania z kiszoną kapustą, grzybami i ziemniakami pieczonymi na soli
Gicz barania z kiszoną kapustą, grzybami i ziemniakami pieczonymi na soli - składniki:
Gicz barania z kiszoną kapustą, grzybami i ziemniakami pieczonymi na soli - sposób przygotowania:
Przygotuj marynatę: dzień wcześniej wszystkie składniki marynaty połącz ze sobą i mieszanką polej oczyszczone, umyte oraz osuszone gicze. Odstaw na około 8-12 godzin w chłodne miejsce. Po tym czasie wyjmij gicze, a marynatę odstaw do wykorzystania. Mięso wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160 st. C i piecz 15 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 140 st. C, polej mięso marynatą i piecz około 60 minut, od czasu do czasu polewając sosem.
Przygotuj kapustę: cebulę pokrój w kostkę, zeszklij na klarowanym maśle, dodaj przeciśnięty przez praskę lub posiekany czosnek, pokrojone grzyby i smaż wszystko ok. 6 minut. Następnie dodaj posiekaną kapustę, dopraw całość solą, pieprzem, kminkiem, pudrem z grzybów i duś pod przykryciem około 20 minut.
Przygotuj ziemniaki: obierz je, umyj i przekrój wzdłuż na połówki, ułóż na blaszce grubo posypanej solą kamienną, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i piecz 40 minut. Gicze podawaj z kapustą i ziemniakami. Możesz także dodać smażone na klarowanym maśle pokrojone pomidory z dodatkiem świeżych ziół i młodych porów
- 4 gicze baranie
- 600 g kapusty kiszonej
- 200 g świeżych podgrzybków
- 5 g zmielonych grzybów suszonych
- 200 g cebuli
- 1 ząbek czosnku 2 g kminku
- masło klarowane
- 600 g młodych ziemniaków
- sól kamienna lub morska
- marynata: 3 gałązki świeżego rozmarynu
- 1/4 doniczki świeżego tymianku
- 300 ml czerwonego wina wytrawnego
- 100 ml oleju słonecznikowego
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki musztardy
- sól
- pieprz
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki