Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Risotto z kurkami

Autor
A A A
  • Risotto z kurkami

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (1 głos)

Risotto z kurkami - składniki:
Risotto z kurkami - sposób przygotowania: Grzyby wypłucz i zanurz na 2-3 minuty we wrzątku. Następnie odcedź na sicie i odstaw. Listki natki drobno posiekaj. Ser grana padano zetrzyj na tarce o małych oczkach. Przygotuj bulion, powinien być gorący, ale nie wrzący. Na głębokiej patelni lub w dużym rondlu podgrzej oliwę z 1 łyżką masła. Dodaj ryż i przesmażaj na średnim ogniu, ciągle mieszając, aż wszystkie ziarenka pokryją się tłuszczem i ryż będzie szklisty. Ważne - ryż nie może się przypalić. Następnie dolej wino i odparuj je. Zmniejsz ogień i zacznij dolewać po 1-2 łyżce wazowej bulionu. Tuż po wlaniu mieszaj, aż płyn się wchłonie. W następnej kolejności dodaj grzyby i wymieszaj z ryżem. Potem powtarzaj czynność z dolewaniem bulionu i często mieszaj. Kiedy ryż przestanie wchłaniać płyn (gotowanie trwa ok. 20-30 minut), zdejmij patelnię z ognia, dodaj do risotta pozostałe masło, posiekaną natkę pietruszki i ser (zachowaj trochę do dekoracji). Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj i podawaj posypane resztą sera i udekorowane natką. Rada: zamiast świeżych kurek możesz użyć innych grzybów: prawdziwków, podgrzybków, pieczarek. Jeśli używasz suszonych grzybów, należy zalać je wrzątkiem i odstawić na pół godziny, a następnie dodać na końcu, jak ryż wchłonie już cały bulion. Gotowe risotto powinno mieć konsystencję bardzo gęstej zupy, nie powinno być "sypkie".

Informacje o Risotto z kurkami

  • Menu na dobry dzień

    Menu na dobry dzień

    i oregano. Delikatnie wymieszaj. Na półmisku rozłóż dekoracyjnie odłożone liście cykorii, na każdy nałóż po porcji sałatki. Autor: Zuzanna Wiciejowska Sezon na grzyby (w tym kurki) trwa, więc takie risotto pasuje idealnie. Risotto z kurkami 300 g ryżu (najlepiej arborio lub carnaroli) 1 i 1

  • (Nie)winne gotowanie

    (Nie)winne gotowanie

    .   Risotto z kurkami   Składniki:   2 łyżki masła   30 dag kurek, oczyszczonych  

  • Risotto - molto bene!

    Risotto - molto bene!

    wersję risotto - jest pyszne! Risotto z kurkami 300 g ryżu (najlepiej arborio lub carnaroli) 1 i 1/2 litra bulionu drobiowego 125 ml białego wytrawnego wina (opcjonalnie) 200 g świeżych lub mrożonych kurek 1 duży lub 2 małe pory (tylko biała część) 2 łyżki oliwy 4 łyżki masła 70 g startego sera