Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Hrecznyky

Autor
A A A
  • Hrecznyky

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (4 głosy)

Hrecznyky - składniki:
Hrecznyky - sposób przygotowania: Grzyby ugotuj w lekko osolonej wodzie do miękkości, a następnie pokrój w drobną kostkę. Z wywaru odcedź ewentualny piasek i odstaw do przestygnięcia. Potrzebne będzie ok. 1/2 l wywaru. Kaszę gryczaną ugotuj do miękkości w wodzie z dodatkiem 400 ml wywaru grzybowego. Cebulę pokrojoną w drobną kostkę zeszklij na maśle. Bułkę namocz w wodzie lub w mleku i po odciśnięciu przepuść przez maszynkę do mielenia mięsa. Mięso wyrób z jajkami, dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Następnie dodaj zmieloną bułkę, zeszkloną cebulę, drobno pokrojony czosnek, kaszę gryczaną i pokrojone grzyby. Wszystko dokładnie wymieszaj. Z masy uformuj małe kuleczki, obtocz w bułce tartej i usmaż na rozgrzanym oleju na lekko złoty kolor. Przygotuj sos: do gotującego się wywaru z grzybów wlej śmietanę i dodaj zasmażkę, po czym dokładnie wymieszaj trzepaczką, aż uzyskasz konsystencję sosu. Zdejmij z ognia. Sos dopraw solą i pieprzem i polej nim usmażone kuleczki mięsne. Podawaj z surówką z kiszonej kapusty.

Informacje o Hrecznyky

  • Kotlet nie musi być z mięsa

    Kotlet nie musi być z mięsa

    GEFU TriStar Praska do wyci... Silit Praska do ziemniaków ... Vinzer praska do czosnku 69304 Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? źródło: Okazje.info Kotleciki z kaszy gryczanej i twarogu to tzw. hreczniaki kresowe (w wersji z mięsem - hrecznyky ). Możesz

  • Kasza gryczana w roli głównej

    Kasza gryczana w roli głównej

    . Doskonale smakują z surówką z kiszonej kapusty. Hrecznyky 600 g mielonej łopatki wieprzowej 200 g kaszy gryczanej 1 duża cebula 1 łyżeczka masła 150 g czerstwej bułki 2 jajka 2 ząbki czosnku 70 g (4-6 sztuk) grzybów suszonych 150 g bułki tartej 300 ml oleju rzepakowego do smażenia 80 ml