Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Muffinki z jabłkami

Autor
A A A
  • Muffinki z jabłkami

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (2 głosy)

Muffinki z jabłkami - składniki:
Muffinki z jabłkami - sposób przygotowania: Formę do muffinek posmaruj masłem albo wyłóż papierowymi papilotkami. Jabłka obierz i pokrój w kostkę. W rondelku rozpuść masło, dodaj miód i wymieszaj tak, aby masa była jednolita i gładka. W szerokim dzbanku roztrzep jajka z mlekiem. Do dużej miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia, sól, cynamon, gałkę muszkatołową, cukier puder, a na końcu zrób w środku dołek, do którego wlej jednocześnie masy maślaną i jajeczną. Następnie dodaj kawałki jabłek i szybko wymieszaj drewnianą łyżką, aby składniki się połączyły. Nie mieszaj zbyt długo, ciasto powinno być grudkowate. Ciastem napełniaj foremki muffinkowe do 3/4 objętości, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz 20-25 minut lub do chwili, kiedy patyczek wbity w muffinkę będzie suchy. Po wyjęciu z piekarnika zostaw muffinki w foremce jeszcze na 10 minut, po czym delikatnie wyjmij i wystudź.
Piegowate muffinki - ulubiony przepis Pippi Pończoszanki

Informacje o Muffinki z jabłkami

  • Ciasto z jabłkami - 15 przepisów na sezon

    Ciasto z jabłkami - 15 przepisów na sezon

    , mieszamy. Napełniamy ciastem natłuszczoną i obsypaną mąką formę. Wierzch posypujemy płatkami migdałowymi i cukrem trzcinowym. Pieczemy 40-50 minut w 180 st. C do tzw. suchego patyczka. Kroimy po ostudzeniu. Łatwy przepis na muffinki z jabłkami i cynamonem Creative Tops Komplet