Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Małże paluarde w sosie winnym
Małże paluarde w sosie winnym - składniki:
Małże paluarde w sosie winnym - sposób przygotowania:
Na rozgrzaną wlej oliwę, dodaj pokrojony w plasterki czosnek i delikatnie go podsmaż. Następnie dodaj małże, zamieszaj, dolej wino, pokrojoną natkę pietruszki, przykryj pokrywką i całość duś ok. 8 minut. Ważne - małże powinny być wszystkie otwarte. Te, które się nie otworzyły wyrzuć - nie nadają się do jedzenia.
Małże z sosem przełóż na talerze i posyp natką pietruszki. Uwaga - tej potrawy nie solimy.
- (Soute di vongole veraci)
- receptura dla 4 osób
- 1 kg świeżych małż paluarde
- 100 ml wina białego wytrawnego
- 80 ml oliwy z oliwek extra vergine
- 2 ząbki czosnku
- natka pietruszki
- oliwa
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki