Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Makaron garganelli z małżami

Autor
A A A
  • Makaron garganelli z małżami

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Makaron garganelli z małżami - składniki:
  • (Garganelli di ortiche con vongole veraci e fiori di zucca)
  • receptura dla 4 osób
  • 600 g świeżych małż paluarde
  • 12 młodych kwiatów cukinii z zawiązkami
  • 320 g pokrzywowego makaronu garganelli
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 50 ml oliwy z oliwek extra vergine
  • 2 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
Makaron garganelli z małżami - sposób przygotowania: Ugotuj makaron garganelli zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu, odcedź. W tym samym czasie na rozgrzaną patelnię wlej oliwę, dodaj pokrojony w plasterki czosnek i lekko przesmaż, aż się przyrumieni. Następnie dodaj oczyszczone małże, wymieszaj, dolej wino, pokrojoną cukinię ( uwaga - nie kwiaty ) i posiekaną natkę pietruszki. Przykryj pokrywką i duś ok. 8 min. Dodaj przekrojone na pół kwiaty cukinii. Na koniec dołóż ugotowany makaron, wymieszaj i przełóż na talerze. Podawaj udekorowane natką pietruszki. Uwaga - dania nie doprawiasz solą! Rada: możesz także użyć makaronu rigatoni, lub zielone penne (np. szpinakowe)