Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Okoń morski pieczony w soli

Autor
A A A
  • Okoń morski pieczony w soli

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (2 głosy)

Okoń morski pieczony w soli - składniki:
  • (Spigola in crosta di sale)
  • receptura dla 1 osoby
  • 1 okoń morski (ok. 300 g)
  • 1 kg soli morskiej
  • 30 ml oliwy z oliwek extra vergine
  • cytryna
Okoń morski pieczony w soli - sposób przygotowania: Do żaroodpornego naczynia dostosowanego do wielkości ryby wsypujemy 1-centymetrową warstwę soli. Ułóż na niej oczyszczoną rybę bez dodatków i przykryj kolejną warstwą soli. Wierzch kopczyka skrop delikatnie wodą. Wstaw naczynie do pieca rozgrzanego do 200 st. C i piecz 20 minut. Po upieczeniu ostrożnie rozbij skorupę z soli, zdejmij wierzchnią warstwę i usuń sól po obu stronach ryby. Okonia wyłóż na talerz i skrop oliwą. Podawaj z ćwiartką cytryny.

Informacje o Okoń morski pieczony w soli

  • Jeść jak Cristiano Ronaldo

    Jeść jak Cristiano Ronaldo

    . Przed podaniem możesz posypać cukrem pudrem i mielonym cynamonem. Pieczenie w soli to świetny sposób na przygotowanie ryb. Delikatne mięso nie traci swojego aromatu ani nadmiernie nie wysycha podczas pieczenia. Zobacz przepis na okonia morskiego pieczonego w soli . Caldo verde to popularne danie