Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Zabajone z trawy żubrowej z truskawkami

Autor
A A A
  • Zabajone z trawy żubrowej z truskawkami

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (2 głosy)

Zabajone z trawy żubrowej z truskawkami - składniki:
Zabajone z trawy żubrowej z truskawkami - sposób przygotowania: Żółtka ubij z cukrem i winem muscat, dodaj skórkę otartą z limonki. Białe wino zagotuj w rondelku z dodatkiem trawy żubrowej i ostudź. Przecedź i dodaj do żółtek. Całość dokładnie ubijaj na parze, aż masa zwiększy swoja objętość i zgęstnieje. Truskawki pokrój w ćwiartki i skrop sokiem z limonki. Przełóż je do szklanego żaroodpornego naczynia i zalej przygotowaną masą. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i zapiecz na złoty kolor przez ok. 3 min. Lub - jeśli używasz szklanych pucharków, których nie możesz wstawić do piekarnika, wierzch deseru przypal specjalnym palnikiem (jak do creme brulee). (Dla 4 osób, czas przygotowania: 20 min)