Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Konfitowane udko gęsi z powidłami

Autor
A A A
  • Konfitowane udko gęsi z powidłami

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (3 głosy)

Konfitowane udko gęsi z powidłami - składniki:
Konfitowane udko gęsi z powidłami - sposób przygotowania: Gęsie udka natrzyj solą, pieprzem, 2 łyżkami majeranku i posiekanym czosnkiem. Odstaw na 2 doby do lodówki. Po tym czasie ułóż udka w rondlu i zalej smalcem lub olejem. Duś powoli w tłuszczu, aż mięso będzie miękkie. Udka ostudź w tłuszczu. Na maśle lekko podduś imbir, dodaj cukier i pokrojone w ćwiartki śliwki. Duś, aż śliwki zaczną się rozpadać. Udka opiecz w gorącym piecu o temperaturze 190 st C, by powstała chrupka skórka, i podaj z powidłami.