Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Migdałowe makaroniki

Autor
A A A
  • Migdałowe makaroniki

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (1 głos)

Migdałowe makaroniki - składniki:
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 350 g mączki migdałowej
  • 220 g drobnego cukru
  • 1-2 łyżki likieru kawowego
  • 3 białka
  • 20-25 ziarenek kawy do dekoracji
Migdałowe makaroniki - sposób przygotowania: W dużej misce rozpuść kawę w trzech łyżkach (45 ml) gorącej wody. Dodaj mączkę migdałową, cukier, likier i ubite białka. Mieszaj, aż masa będzie zwarta. Łyżką stołową nabieraj ciasto i formuj kulki. Rozłóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i rozpłaszcz (zachowaj pomiędzy nimi odległość, bo ciasteczka będą rosły). Na każdym ułóż ziarenko kawy. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz ok. 15 min, aż będą złote. Rada: Jeśli nie możesz kupić mączki migdałowej, wystarczy, że zmiksujesz całe (w przypadku tego przepisu obrane bądź bez skórki) migdały. Do dekoracji możesz też użyć czekoladowych ziarenek lub połówek migdałów. (ok. 24 ciasteczek)