Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Pizza margherita

Autor
A A A
  • Pizza margherita

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (1 głos)

Pizza margherita - składniki:
Pizza margherita - sposób przygotowania: Rozpuść drożdże w 200 ml ciepłej wody z dodatkiem 1/2 łyżeczki cukru. Do miski wsyp połowę mąki (250 g), dodaj szczyptę soli, pozostały cukier, wymieszaj i wlej rozpuszczone drożdże. Wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na pół godziny w ciepłe, nieprzewiewne miejsce. Do zaczynu dodaj pozostałą mąkę, oliwę i 100 ml ciepłej wody. Wyrabiaj najpierw w misce, a potem na stolnicy lub blacie kuchennym, aż ciasto będzie elastyczne. Podziel ciasto na 4 części, przełóż do osobnych misek, posmaruj delikatnie oliwą, natnij wierzch na krzyż, przykryj ściereczkami i odstaw do wyrośnięcia na godzinę w ciepłe, nieprzewiewne miejsce. Każdą porcję ciasta rozwałkuj na jak najcieńszy okrągły placek. Posmaruj placki oliwą, a następnie rozsmaruj na nich cienką warstwę przecieru pomidorowego. Na pizzach poukładaj plastry mozzarelli i porwane listki bazylii. Ponownie skrop oliwą. Wstaw do pieca rozgrzanego do 230 st. C i piecz ok. 15 minut. Rady: margherita to jedna z najpopularniejszych rodzajów pizzy, możesz też do niej użyć innych dodatków: oliwek, szynki, pepperoni, kaparów, anchois itp.
Pizza mojego włoskiego kochanka 2014

Informacje o Pizza margherita

  • Włoski lipiec w Akademii Kulinarnej Whirlpool w Warszawie

    Włoski lipiec w Akademii Kulinarnej Whirlpool w Warszawie

    : pizza margherita, pizza marinara, pizza amatriciana, pizza z brokułami i włoską mortadelą, pizza z oliwkami i solonymi sardelami oraz focaccia faszerowana szynką i figami. Żądni mocnych wrażeń mięsożercy powinni zdecydowanie zarezerwować sobie kolejną sobotę, 23 lipca, gdyż

  • Pizza - na co dzień i od święta

    Pizza - na co dzień i od święta

    wariacje i w ten sposób na zawsze zmieniła kuchnię włoską . Pizza Margherita - przepis 1 puszka pomidorów w zalewie (w sezonie - 500 g dojrzałych, aromatycznych pomidorów) ząbek czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek szczypta suszonego oregano sól i pieprz 125 g sera mozzarella pęczek świeżej