Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Pizza margherita
Pizza margherita - składniki:
Pizza margherita - sposób przygotowania:
Rozpuść drożdże w 200 ml ciepłej wody z dodatkiem 1/2 łyżeczki cukru. Do miski wsyp połowę mąki (250 g), dodaj szczyptę soli, pozostały cukier, wymieszaj i wlej rozpuszczone drożdże. Wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na pół godziny w ciepłe, nieprzewiewne miejsce.
Do zaczynu dodaj pozostałą mąkę, oliwę i 100 ml ciepłej wody. Wyrabiaj najpierw w misce, a potem na stolnicy lub blacie kuchennym, aż ciasto będzie elastyczne.
Podziel ciasto na 4 części, przełóż do osobnych misek, posmaruj delikatnie oliwą, natnij wierzch na krzyż, przykryj ściereczkami i odstaw do wyrośnięcia na godzinę w ciepłe, nieprzewiewne miejsce.
Każdą porcję ciasta rozwałkuj na jak najcieńszy okrągły placek.
Posmaruj placki oliwą, a następnie rozsmaruj na nich cienką warstwę przecieru pomidorowego.
Na pizzach poukładaj plastry mozzarelli i porwane listki bazylii. Ponownie skrop oliwą. Wstaw do pieca rozgrzanego do 230 st. C i piecz ok. 15 minut.
Rady: margherita to jedna z najpopularniejszych rodzajów pizzy, możesz też do niej użyć innych dodatków: oliwek, szynki, pepperoni, kaparów, anchois itp.
- na 3-4 pizze 500 g mąki (najlepiej specjalnej do pizzy)
- 15 g drożdży piwnych
- 1 łyżeczka cukru
- 300 ml wody 2 łyżki oliwy extra vergine (z pierwszego tłoczenia)
- oliwa do smarowania
- mąka do posypywania
- sól
- 200 g przecieru pomidorowego
- 350 g mozzarelli
- świeża bazylia
Pizza mojego włoskiego kochanka 2014
Informacje o Pizza margherita
-
Włoski lipiec w Akademii Kulinarnej Whirlpool w Warszawie
: pizza margherita, pizza marinara, pizza amatriciana, pizza z brokułami i włoską mortadelą, pizza z oliwkami i solonymi sardelami oraz focaccia faszerowana szynką i figami. Żądni mocnych wrażeń mięsożercy powinni zdecydowanie zarezerwować sobie kolejną sobotę, 23 lipca, gdyż
-
Pizza - na co dzień i od święta
wariacje i w ten sposób na zawsze zmieniła kuchnię włoską . Pizza Margherita - przepis 1 puszka pomidorów w zalewie (w sezonie - 500 g dojrzałych, aromatycznych pomidorów) ząbek czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek szczypta suszonego oregano sól i pieprz 125 g sera mozzarella pęczek świeżej
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki