Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Zupa z razowego chleba z majerankiem
Zupa z razowego chleba z majerankiem - składniki:
Zupa z razowego chleba z majerankiem - sposób przygotowania:
Kości z listkiem laurowym zalej zimną wodą i gotuj przez 2 godziny, a następnie przecedź wywar.
Cebulę i czosnek pokrój w kostkę i zeszklij na oleju. Dodaj do wywaru wraz pokruszonymi grzybami. Gotuj na małym ogniu 30 min. Dodaj pokruszony chleb i całość zmiksuj na krem.
Z mielonego mięsa, jajka oraz namoczonej w mleku i odciśniętej bułki wyrób masę, przypraw ją solą i pieprzem. Uformuj klopsiki wielkości orzecha włoskiego. Przełóż je do wrzącej zupy i gotuj 5 min.
Dopraw zupę solą, pieprzem i dużą ilością majeranku. Przed podaniem polej śmietaną.
- 400 g wędzonych kości
- 2 l wody
- listek laurowy
- 1 biała cebula
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 60 g suszonych grzybów
- 1/2 bochenka chleba razowego żytniego
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
- majeranek
- sól
- pieprz
- klopsiki mięsne: 300 g wołowo-wieprzowego mielonego mięsa
- 1 jajko
- 1 bułka pszenna
- mleko do namoczenia bułki
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki