Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Flądra w sosie cebulowym
Flądra w sosie cebulowym - składniki:
Flądra w sosie cebulowym - sposób przygotowania:
Flądry wyszoruj, ściągnij ciemną stronę skóry, umyj, osusz, dopraw solą i pieprzem.
Zeszklij na 4 łyżkach oleju pokrojone w piórka cebule, dodaj listek laurowy, ziele angielskie, musztardę, jabłko starte na tarce z dużymi oczkami i sok z cytryny. Zalej całość winem i dodaj tymianek. Duś na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 6 min.
Flądry oprósz mąką i obsmaż na oleju z obydwu stron, przełóż na blachę do pieczenia i obłóż usmażoną cebulą oraz kawałkami masła. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 130 st. C i piecz przez 25 min.
Podawaj gorącą z cząstką cytryny.
- ok. 1 kg fląder (tusza)
- 1/3 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki oleju
- 4 białe cebule
- 1 jabłko
- 1 listek laurowy
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 2 łyżki musztardy
- 4 łyżki soku z cytryny
- 1 szklanka wina białego wytrawnego
- tymianek
- 1/2 kostki masła
- sól
- pieprz
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki