Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Kartacze podlaskie
Kartacze podlaskie - składniki:
Kartacze podlaskie - sposób przygotowania:
Przesmaż na patelni na klarowanym maśle drobno pokrojone 2 cebule i posiekany czosnek.
Wyrób w misce mielone mięsa z jajkiem, dodaj cebulę i czosnek, dokładnie wymieszaj.
3/4 ziemniaków zetrzyj na drobnej tarce i odciśnij płyn za pomocą ściereczki lub gazy. Płyn zachowaj - na dnie pojawi się biały osad - skrobia.
Pozostałe 1/4 ziemniaków ugotuj w mundurkach, obierz i przeciśnij przez praskę lub utłucz.
Wymieszaj starte ziemniaki z ugotowanymi, dodaj skrobię. Masę wyrób dokładnie, powinna mieć konsystencję jak ciasto na kopytka. Jeśli masa jest za rzadka, dodaj mąkę ziemniaczaną i ponownie wyrób.
Ciasto uformuj w wałek. Odkrój kawałki o dowolnej szerokości i nadziej przygotowaną wcześniej masą mięsną. Gotowe kartacze gotuj ok. 40 min we wrzącej wodzie.
Przesmaż na złoto na patelni pokrojony w kostkę boczek i trzecią cebulę.
Ugotowane kartacze podawaj na ciepło z boczkiem i zrumienioną cebulą.
- 2 kg ziemniaków
- 3 duże cebule
- 500 g mielonej wieprzowiny
- 250 g mielonej wołowiny
- 250 g wędzonego boczku
- 1 jajko
- 1 ząbek czosnku
- mąka ziemniaczana
- masło klarowane
- sól
- pieprz
Informacje o Kartacze podlaskie
-
Tanio, tradycyjnie, smacznie - kluski na stole
, polać masłem i oprószyć parmezanem. Kartacze, zwane również cepelinami lub kluskami czarnymi, są wypełnione mięsnym farszem. Mogą osiągać duże rozmiary, dlatego są podawane jako danie główne. W Polsce kartacze jada się głównie na Suwalszczyźnie i Podlasiu. Kartacze podlaskie: 2 kg ziemniaków 3 duże
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki