Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Pierogi z czereśniami zapiekane w sosie waniliowym

Autor
A A A
  • Pierogi z czereśniami zapiekane w sosie waniliowym

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (1 głos)

Pierogi z czereśniami zapiekane w sosie waniliowym - składniki:
Pierogi z czereśniami zapiekane w sosie waniliowym - sposób przygotowania: Przygotuj pierogi: z mąki, ciepłego mleka, jajka i soli zagnieć ciasto, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na mniej więcej 30 min. Czereśnie wydryluj, przekrój na połówki i wymieszaj z cukrem pudrem. Ciasto rozwałkuj i wytnij krążki. Na każdym ułóż czereśnie i ulep pierogi. Gotuj w osolonej wodzie około 5 min. Przygotuj sos: ubij w misce na parze żółtka z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym i olejkiem wanilinowym na puszystą masę. Sos przełóż do głębokiego żaroodpornego naczynia, ułóż w nim ugotowane pierogi i wstaw do pieca rozgrzanego do 200 st. C. Zapiekaj ok. 6 minut.
4 sposoby na zawijanie pierogów