Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Musaka - grecka zapiekanka

Autor
A A A
  • Musaka - grecka zapiekanka

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (27 głosów)

Musaka - grecka zapiekanka - składniki:
Musaka - grecka zapiekanka - sposób przygotowania: Bakłażany posól i odstaw na godzinę, aby puściły sok. Następnie osusz na ręczniku papierowym, przełóż na wysmarowaną oliwą blachę i posmaruj oliwą z góry. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C, piecz przez 15 minut, a następnie obróć je na drugą stronę i piecz, aż będą miękkie. Ziemniaki obierz, pokrój w plastry, usmaż na oleju, aż będą miękkie i rumiane, a następnie osusz na ręczniku papierowym. Przygotuj mięso: posiekany czosnek i cebulę pokrojoną w kostkę zeszklij na oleju. Dodaj jagnięcinę i smaż razem, aż mięso zmieni kolor na brązowy. Następnie wlej wino, zagotuj, odparuj i dodaj pomidory oraz przyprawy. Duś, aż całość zgęstnieje. Przygotuj sos: na patelni rozpuść masło, dodaj mąkę i chwilę smaż, mieszając. Zwiększ gaz, wlej mleko i mieszaj intensywnie, by nie powstały grudki. Gdy sos się zagotuje, zmniejsz ogień, dodaj przyprawy i gotuj, cały czas mieszając, aż sos będzie gęsty. Gdy lekko przestygnie, dodaj żółtka, parmezan i wymieszaj. Na dużej blasze lub w naczyniach żaroodpornych układaj naprzemiennie warstwy: plastry ziemniaków, warstwa mięsa, warstwa bakłażanów, warstwa mięsa, warstwa bakłażanów, biały sos, a na wierzch tarty parmezan. Całość wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz około 30 minut.

Informacje o Musaka - grecka zapiekanka

  • Greckie menu dnia

    Greckie menu dnia

    - grecka zapiekanka 6 ziemniaków pokrojonych w plastry 4 bakłażany pokrojone w plastry sól oliwa mięso: 700 g mielonej jagnięciny 1 cebula pokrojona w kostkę 2 posiekane ząbki czosnku 150 ml białego wina 1 mała puszka pomidorów pelati 400 g sól pieprz ostra papryka oregano cynamon gałka

  • Menu dnia po grecku

    Menu dnia po grecku

    klasyczna grecka zapiekanka z warzyw i mięsa. Zazwyczaj robi się ją z jagnięciny, jeśli jednak jej nie posiadasz, możesz wykorzystać także mięso wołowe lub wieprzowe. Musaka - grecka zapiekanka 6 ziemniaków pokrojonych w plastry 4 bakłażany pokrojone w plastry sól oliwa Mięso: 700 g mielonej

  • Greckie wakacje w kuchni

    Greckie wakacje w kuchni

    zapiekanki z układanych warstwami plastrów tego warzywa, mięsa mielonego i pomidorów. Choć jest to danie kojarzone głównie z kuchnią grecką, pochodzi z Bliskiego Wschodu i jego ojczyzną są wszystkie kraje, które wchodziły kiedyś w skład Imperium Osmańskiego. Musaka - grecka zapiekanka 6 ziemniaków

  • Bakłażany po grecku lub turecku - naprawdę zaskakują

    Bakłażany po grecku lub turecku - naprawdę zaskakują

    wszystkim z kuchnią grecką, znana jest i w kuchni tureckiej. Różnica pomiędzy nimi polega na tym, że w drugiej z nich składników zapiekanki nie układamy w podziale na warstwy. Osobom nie jedzącym mięsa polecamy natomiast przepis na musakę wege . Musaka - grecka zapiekanka 6 ziemniaków pokrojonych w

  • Cynamonowym szlakiem dookoła świata

    Cynamonowym szlakiem dookoła świata

    ) czy cukinie. Musaka - grecka zapiekanka 6 ziemniaków pokrojonych w plastry 4 bakłażany pokrojone w plastry sól oliwa Mięso: 700 g mielonej jagnięciny 1 cebula pokrojona w kostkę 2 posiekane ząbki czosnku 150 ml białego wina 1 mała puszka pomidorów pelati 400 g sól pieprz ostra papryka