Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Tartaletki z porem i serem brie

Autor
A A A
  • Tartaletki z porem i serem brie

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (1 głos)

Tartaletki z porem i serem brie - składniki:
Tartaletki z porem i serem brie - sposób przygotowania: Przygotuj ciasto: na stolnicę przesiej mąkę, dodaj sól, małe kawałki masła i wszystko posiekaj tak, by powstały drobne okruchy. Kiedy składniki będą miały konsystencję mokrego piasku, zrób dołek, dodaj jajko wymieszane z wodą i wyrabiaj ciasto, aż powstanie jednolita masa. Zawiń w folię i wstaw do lodówki na około 20-30 minut. Po tym czasie rozwałkuj ciasto, wyłóż nim 10-12 kokilek lub form na muffinki (pozostałe ciasto pozostaw do wykorzystania). Na każdej połóż pergamin lub folię aluminiową, a na wierzch wysyp fasolę, groch lub specjalne ciężarki do pieczenia - dzięki temu podczas pieczenia spód tartaletek nie wyrośnie. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C i piecz około 10 minut. Przygotuj farsz: na patelni rozpuść masło, dodaj pokrojonego w plasterki pora, duś na małym ogniu, aż zmięknie (pilnuj, aby por ściemniał), a następnie odcedź. W misce wymieszaj jedno jajko, żółtko i śmietanę. Ser obierz ze skórki i pokrusz . Przestudzonego pora rozłóż do kokilek, posyp serem, zalej masą śmietanową, a brzegi ciasta posmaruj roztrzepanym jajkiem. Z pozostałego ciasta wytnij krążki, przykryj nimi każdą kokilkę, dociśnij, a wierzch posmaruj roztrzepanym jajkiem i ponakłuwaj patyczkiem. Przygotowane kokilki wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C i piecz około 40 minut.
Mini tarty dla każdego