Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Tarta prowansalska

Autor
A A A
  • Tarta prowansalska

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (1 głos)

Tarta prowansalska - składniki:
Tarta prowansalska - sposób przygotowania: Przygotuj ciasto: na stolnicę przesiej mąkę, dodaj sól i cukier puder, a następnie zrób wgłębienie. Do miseczki wlej 60 ml ciepłej wody, rozdrobnij w niej drożdże, dodaj oliwę, jajko, wymieszaj i przelej do mąki. Wyrabiaj ciasto, aż powstanie jednolita masa. Gdy ciasto będzie już odchodzić od ręki, przykryj je ściereczką i pozostaw na 30 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia - powinno podwoić swoją objętość. Następnie rozwałkuj je na grubość 3 cm i wyłóż nim formę o średnicy 26 cm. Przygotuj farsz: warzywa umyj. Cebulę i cukinię obierz, a z papryki usuń gniazda nasienne. Cebulę pokrój w drobną kostkę, a resztę warzyw pokrój w plasterki. W rondelku rozgrzej oliwę, dodaj posiekany czosnek, cebulę i smaż 3 minuty. Następnie dodaj resztę warzyw, zioła i duś około 15 minut. Odstaw do ostygnięcia, a następnie odsącz na sicie. Jajka ubij ze śmietaną i dodaj parmezan. Masą połącz z warzywami, dopraw solą, pieprzem i przełóż na ciasto. Formę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i piecz około 30 minut.
Mini tarty dla każdego

Informacje o Tarta prowansalska

  • Ciasto francuskie na słodko i słono

    Ciasto francuskie na słodko i słono

    płynne składniki nie wypłynęły ze środka tarty. Przepisy: Tarta tatin z pomidorami i bazylią Tarta z salami i pomidorami Tarta prowansalska Tarta z kurkami i ricottą Tarta z camembertem, pieczarkami i orzechami Lurch FlexiForm forma na ta... Silikomart Forma silikonowa

  • Jak najwięcej warzyw - obiady z wakacyjnych zakątków

    propozycja to cukinia, bakłażan, cebula, papryka... Tarta prowansalska ciasto: 200 g mąki pszennej 10 g drożdży piwnych 1 jajko 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru pudru Farsz: 1 cukinia 1 cebula 1 bakłażan 1 papryka 1 ząbek czosnku 50 g tartego parmezanu 2 jajka 150 ml

  • Pod złocistą kruszonką

    Pod złocistą kruszonką

    ciasto, miękkie i aromatyczne wnętrze, a z wierzchu znów chrupiąca, złocista kruszonka - tą tartą z pewnością zachwycisz gości. Jeśli nie lubisz sera koziego, możesz użyć także ulubionego żółtego. Tarta prowansalska z kruszonką i kozim serem Ciasto: 200 g mąki pszennej 1/2 kostki (100 g) zimnego

  • Obiad pełen warzyw

    Obiad pełen warzyw

    2447 Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Porównaj ceny > źródło: Okazje.info Taka tarta będzie doskonałym późnym obiadem. Do ciasta, zamiast drożdży piwnych, możesz z powodzeniem użyć zwykłych. Tarta prowansalska Ciasto: 200 g mąki pszennej 10 g drożdży piwnych 1