Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Vitello tonnato - pieczona cielęcina z tuńczykiem
Vitello tonnato - pieczona cielęcina z tuńczykiem - składniki:
Vitello tonnato - pieczona cielęcina z tuńczykiem - sposób przygotowania:
Umytą, oczyszczoną i osuszoną cielęcinę zamarynuj we wszystkich składnikach marynaty i odstaw do lodówki na 4-6 godzin. Następnie mięso ułóż w brytfannie, podlej winem i piecz ok. 50 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 160°C.
Wszystkie składniki sosu zmiksuj do uzyskania konsystencji kremu i dopraw do smaku.
Upieczoną i wystudzoną cielęcinę pokrój w cieniutkie plasterki i polej przygotowanym wcześniej sosem.
Warto wiedzieć: To mleko sprawia, że mięso cieląt staje się lekko kwaskowe w smaku i zapachu. Dlatego nie radziłbym przyrządzać z niego tatara.
Młody (dwuletni) samiec nazywany jest byczkiem, a po wykastrowaniu - wołem. Młodą samicę nazywa się jałówką. Ponieważ samiec nie produkuje mleka, staje się idealnym źródłem delikatnego mięsa.
- Składniki dla 4 osób:
- 600 g udźca cielęcego
- Marynata:
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 4 rozgniecione ząbki czosnku
- 2 rozgniecione liście laurowe
- Kilka gałązek świeżego tymianku
- 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
- Sól
- świeżo mielony czarny pieprz
- kminek do smaku
- Sos z tuńczyka:
- 150 g majonezu light
- 130 g tuńczyka odsączonego z oliwnej zalewy
- 5 filecików anchois
- 2 łyżeczki odsączonych kaparów
- 50 ml bulionu
- Biały pieprz i słodka papryka do smaku
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki