Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Tarta z jabłkami i tofi
Tarta z jabłkami i tofi - składniki:
Tarta z jabłkami i tofi - sposób przygotowania:
Przygotuj ciasto: na stolnicę przesiej mąkę, dodaj sól, małe kawałki masła i wszystko posiekaj tak, by powstały drobne okruchy. Kiedy składniki będą miały konsystencję mokrego piasku, zrób dołek, dodaj wodę i wyrabiaj ciasto, aż powstanie jednolita masa. Zawiń w folię i wstaw do lodówki na około 20-30 minut. Po tym czasie rozwałkuj ciasto i dokładnie wypełnij nim formę o średnicy 26 cm. Na ciasto połóż pergamin lub folię aluminiową, a na wierzch wysyp fasolę, groch lub specjalne ciężarki do pieczenia - dzięki temu podczas pieczenia spód tarty nie wyrośnie. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C i piecz około 10 minut. Następnie usuń folię i ciężarki i podpiekaj jeszcze 5 minut.
Przygotuj farsz: jabłka obierz, usuń gniazda nasienne, pokrój w ćwiartki i skrop sokiem z cytryny. W rondlu rozgrzej masło, dodaj kawałki jabłek i duś, aż zmiękną (pilnuj by się nie rozpadły). Następnie zdejmij z ognia, ostudź i wyłóż na podpieczone ciasto. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C i piecz około 20-30 minut. Po tym czasie wyjmij ciasto, zalej gotowym sosem tofi i posyp płatkami migdałowymi. Podawaj schłodzone.
Mini tarty dla każdego
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki