Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Kalmary w cieście

Autor
A A A
  • Kalmary w cieście

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (2 głosy)

Kalmary w cieście - składniki:
Kalmary w cieście - sposób przygotowania: Kalmary rozmroź, opłucz i dokładnie osusz papierowym ręcznikiem, aby tłuszcz nie pryskał podczas smażenia. Lekko oprósz krążki mąką. W głębokim garnku rozgrzej oliwę do temperatury 180-190 st.C. Ostrożnie, partiami wkładaj krążki kalmarów, aby nie spadła temperatura oleju. Kilkakrotnie obracając, smaż przez 2-3 minuty, aż nabiorą złotobrązowej barwy i pokryją się chrupiącą skórką. Łyżką cedzakową wyjmij i dokładnie odsącz na papierowym ręczniku. Posyp solą i podawaj na gorąco z ósemkami cytryny do skropienia. Uzupełnieniem będzie miseczka aioli do zamaczania. Przepisy pochodzą z pierwszego wydania Palce Lizać Extra.
Kalmary po czarnogórsku w 5 minut

Informacje o Kalmary w cieście

  • Blog tygodnia: Weekend w kuchni

    Blog tygodnia: Weekend w kuchni

    , od czego zacząć Z Francji przywiozłem moją pierwszą miłość czyli ratatouille oraz kruche ciasto na tarty (jedyna receptura, której gramatury składników znam na pamięć) i creme brulee. Na malutkiej greckiej wyspie Nisyros jadłem najlepsze w życiu kalmary w cieście. W Grecji nauczyłem się, że fetę

  • Przekąski na mecz

    Przekąski na mecz

    śniadanie i jako przekąska do meczu Chrupiące krążki możesz przygotować na dwa sposoby. W zależności od preferencji i kulinarnych ambicji do wyboru pozostawiamy: chrupiące krążki cebulowe lub kalmary w złocistej panierce. Na wszelki wypadek mamy też kalafiory w cieście. Miękkie mięso kalmarów