Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Pierś kaczki z selerem i chutneyem żurawinowo-pomarańczowym

Autor
A A A
  • Pierś kaczki z selerem i chutneyem żurawinowo-pomarańczowym

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (1 głos)

Pierś kaczki z selerem i chutneyem żurawinowo-pomarańczowym - składniki:
Pierś kaczki z selerem i chutneyem żurawinowo-pomarańczowym - sposób przygotowania: Pomarańcze obierz ze skórki, ściągając również albedo (białą część), podziel na cząstki i wyjmij pestki (zbierz wyciekający sok). Rozgrzej masło, dodaj żurawiny i posyp cukrem. Krótko karmelizuj, cały czas mieszając. Dodaj cząstki pomarańczy i zebrany sok, sok jabłkowy, wino i przyprawy. Gotuj bez przykrycia tak długo, aż sos nabierze gęstej konsystencji. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni (termoobieg: 160 stopni). Filety dopraw solą i pieprzem. Obsmaż na patelni najpierw od strony pokrytej skórką, obróć i obsmaż z drugiej strony. Przełóż mięso do żaroodpornej formy skórką do góry i piecz w piekarniku 10-15 minut. Seler obierz i pokrój w cienkie paski. Rozgrzej oliwę i krótko podsmaż paski selera. Dołóż masło i wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem, wymieszaj z pietruszką. Mięso pokrój w plastry, ułóż na półmisku razem z paskami selera i chutneyem.

Informacje o Pierś kaczki z selerem i chutneyem żurawinowo-pomarańczowym

  • Inspiracje: Pierwsza Komunia Święta

    Inspiracje: Pierwsza Komunia Święta

    objętość o połowę. Pokroić schab w plastry i podawać z gorącym sosem. Autor: Marta Gessler Każde mięsne danie możesz urozmaicić, podając do niego gęste sosy (chutney). Goście będą mogli dobrać smak samodzielnie - odpowiednio do własnych preferencji. Sprawdź przepis na: pierś kaczki z selerem i