Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Pomarańczowa panna cotta z żurawinami
Pomarańczowa panna cotta z żurawinami - składniki:
Pomarańczowa panna cotta z żurawinami - sposób przygotowania:
Sok pomarańczowy i likier rozgrzej z 2 łyżkami cukru, odparuj do 100 ml. Strąk wanilii rozetnij i wyjmij miąższ. Płatki żelatyny namocz w zimnej wodzie. Waniliowy miąższ, strąk wanilii i śmietanę dodaj do syropu pomarańczowego, zagotuj.
Żelatynę odciśnij, rozpuść w przygotowanym płynie i wystudź, od czasu do czasu mieszając. Gdy śmietanka pomarańczowa zacznie się ścinać, przełóż ją do małych foremek i odstaw w chłodne miejsce na co najmniej 3 godziny.
Pomarańczę umyj, cienko ściągnij skórkę i wyciśnij sok. Jabłka obierz, pokrój w plasterki skrop sokiem z cytryny. Żurawiny, jabłko, sok i skórkę pomarańczową rozgrzej w garnku z pozostałym cukrem i gotuj na malutkim ogniu przez 15-20 minut. Miętę umyj, osusz, oberwij listki.
Za pomocą małego nożyka oddziel krem od brzegów foremek i gotowy deser ostrożnie zsuń na talerzyki. Przed podaniem udekoruj sosem żurawinowym i listkami mięty.
- 150 ml soku pomarańczowego
- 4 łyżki likieru pomarańczowego
- 50 g (3 łyżki) cukru
- 1 laska wanilii
- 3 płatki żelatyny (lub ok. 10 g zwykłej)
- 300 ml śmietany 36-proc.
- 1 pomarańcza ze skórą
- jedno średnie jabłko
- sok z cytryny do skropienia jabłek
- 50 g suszonych żurawin amerykańskich
- 2 gałązki mięty
- 4 małe foremki (np. do sufletów)
Delikatna panna cotta z musem truskawkowym. Bajecznie prosty deser
Informacje o Pomarańczowa panna cotta z żurawinami
-
Z nutą wanilii - doskonałe słodkości
północnych Włoch. Oprócz żurawin możesz podawać go z innymi, ulubionymi owocami, np. truskawkami, malinami, czy też jagodami. Pomarańczowa panna cotta z żurawinami 150 ml soku pomarańczowego 4 łyżki likieru pomarańczowego 50 g (3 łyżki) cukru 1 laska wanilii 3 płatki żelatyny (lub ok. 10 g
-
Orzeźwiające desery - w sam raz na upały!
. sernik na zimno). Pomarańczowa panna cotta z żurawinami 150 ml soku pomarańczowego 4 łyżki likieru pomarańczowego 50 g (3 łyżki) cukru 1 laska wanilii 3 płatki żelatyny (lub ok. 10 g zwykłej) 300 ml śmietany 36-proc. 1 pomarańcza ze skórą jedno średnie jabłko sok z cytryny do skropienia jabłek
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki