Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Muffinki z morelami i żurawinami

Autor
A A A
  • Muffinki z morelami i żurawinami

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (3 głosy)

Muffinki z morelami i żurawinami - składniki:
Muffinki z morelami i żurawinami - sposób przygotowania: Masło rozpuść i pozostaw do ostygnięcia. W misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Połącz kwaśną śmietanę, jajka, sok z moreli i skórkę z cytryny, a następnie dodaj masło, wymieszaj z mąką. Odłóż 2 połówki moreli do dekoracji, pozostałe pokrój w kostkę i dodaj do ciasta razem z żurawinami (trochę zostaw do dekoracji). W zagłębienia foremek na muffinki włóż papierowe foremki. Do każdej nałóż ciasto. Piecz w temperaturze 175 st. C (termoobieg: 160 st. C) przez 25-30 minut. Następnie pozostaw, aby ostygły. Dżem morelowy podgrzej i posmaruj nim muffinki. Udekoruj plastrami moreli, żurawinami i pistacjami. Przepisy pochodzą z pierwszego wydania Palce Lizać Extra.
Piegowate muffinki - ulubiony przepis Pippi Pończoszanki