Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Ciasto żurawinowo-warzywne
Ciasto żurawinowo-warzywne - składniki:
Ciasto żurawinowo-warzywne - sposób przygotowania:
Mąkę zmieszaj z solą i drożdżami. Dodaj wermut Noilly Prat i 6 łyżek oliwy z oliwek, a następnie zmiksuj wszystko na jednolitą masę. W razie potrzeby dodaj trochę wody lub mąki. Ciasto przykryj i odstaw na 20 minut, aby urosło.
Bekon pokrój w drobną kostkę. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Żurawiny pokrój, a orzechy rozdrobnij. Bekon, cebulę i orzechy duś na oliwie (jak długo). Odstaw na 15-20 minut.
Cukinię opłucz i pokrój w kostkę. Paprykę opłucz i pokrój w cienkie paski.
Formę do tarty (24-26 cm) nasmaruj tłuszczem. Posyp formę mąką i umieść w niej ciasto. Na cieście ułóż oliwki, cukinię i paprykę. Posyp szałwią i skrop oliwą.
Piecz w temperaturze 200 st. C (termoobieg:180 st. C) przez 20-25 minut.
- ciasto drożdżowe:
- 250 g mąki
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka drożdży w proszku
- 8 łyżek wermutu Noilly Prat (ewentualnie wody)
- 7 łyżek oliwek">oliwy z oliwek
- 50 g bekonu
- 1 cebula
- 20 g orzechów włoskich
- sól
- pieprz
- 75 g suszonych żurawin
- dodatkowo:
- 100 g cukini
- 1 czerwona papryka
- 50 g czarnych oliwek (drylowanych)
- kilka liści szałwi
- 2 łyżki oliwek">oliwy z oliwek
- mąka do posypania formy
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki