Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Ciasto żurawinowo-warzywne

Autor
A A A
  • Ciasto żurawinowo-warzywne

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (2 głosy)

Ciasto żurawinowo-warzywne - składniki:
Ciasto żurawinowo-warzywne - sposób przygotowania: Mąkę zmieszaj z solą i drożdżami. Dodaj wermut Noilly Prat i 6 łyżek oliwy z oliwek, a następnie zmiksuj wszystko na jednolitą masę. W razie potrzeby dodaj trochę wody lub mąki. Ciasto przykryj i odstaw na 20 minut, aby urosło. Bekon pokrój w drobną kostkę. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Żurawiny pokrój, a orzechy rozdrobnij. Bekon, cebulę i orzechy duś na oliwie (jak długo). Odstaw na 15-20 minut. Cukinię opłucz i pokrój w kostkę. Paprykę opłucz i pokrój w cienkie paski. Formę do tarty (24-26 cm) nasmaruj tłuszczem. Posyp formę mąką i umieść w niej ciasto. Na cieście ułóż oliwki, cukinię i paprykę. Posyp szałwią i skrop oliwą. Piecz w temperaturze 200 st. C (termoobieg:180 st. C) przez 20-25 minut.