Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Ciastka półfrancuskie z jabłkami

Autor
A A A
  • Ciastka półfrancuskie z jabłkami

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (6 głosów)

Ciastka półfrancuskie z jabłkami - składniki:
Ciastka półfrancuskie z jabłkami - sposób przygotowania: Ser zmiel w maszynce lub przeciśnij przez praskę. Na stolnicę przesiej mąkę, dodaj pokrojone na kawałki masło, zmielony ser i szczyptę soli. Zagnieć ciasto, uformuj kulę, zawiń ją w folię spożywczą i włóż do lodówki na 20-30 minut. Po tym czasie na posypanej mąką stolnicy rozwałkuj ciasto na placek o grubości 3-4 mm. Szklanką wykrawaj krążki. Na każdym ułóż kawałek obranego jabłka (około1/8) i zegnij krążek ciasta na pół. Układaj na wyłożonej papier blaszce do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz ok. 20 minut, aż ciasteczka będą złocistobrązowe. Wystudź i posyp cukrem pudrem.

Informacje o Ciastka półfrancuskie z jabłkami

  • Menu dnia z turecką sałatką i szaszłykami

    Menu dnia z turecką sałatką i szaszłykami

    z sosem czosnkowym lub sosem tzatziki . Zobacz przepis na szaszłyki z mielonego mięsa jagnięcego Idealne do popołudniowej herbatki. Zobacz przepis na ciastka półfrancuskie z jabłkami.

  • Jabłka na słodko i na słono

    Jabłka na słodko i na słono

    . Ciastka półfrancuskie z jabłkami 250 g tłustego lub półtłustego białego sera (nie kremowego twarożku) 250 g zimnego masła 250 g mąki pszennej 3 kwaśne jabłka szczypta soli cukier puder Ser zmiel w maszynce lub przeciśnij przez praskę. Na stolnicę przesiej mąkę, dodaj pokrojone na kawałki masło