Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Ciastka półfrancuskie z jabłkami
Ciastka półfrancuskie z jabłkami - składniki:
Ciastka półfrancuskie z jabłkami - sposób przygotowania:
Ser zmiel w maszynce lub przeciśnij przez praskę. Na stolnicę przesiej mąkę, dodaj pokrojone na kawałki masło, zmielony ser i szczyptę soli. Zagnieć ciasto, uformuj kulę, zawiń ją w folię spożywczą i włóż do lodówki na 20-30 minut.
Po tym czasie na posypanej mąką stolnicy rozwałkuj ciasto na placek o grubości 3-4 mm. Szklanką wykrawaj krążki. Na każdym ułóż kawałek obranego jabłka (około1/8) i zegnij krążek ciasta na pół. Układaj na wyłożonej papier blaszce do pieczenia.
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz ok. 20 minut, aż ciasteczka będą złocistobrązowe. Wystudź i posyp cukrem pudrem.
- 250 g tłustego lub półtłustego białego sera (nie kremowego twarożku)
- 250 g zimnego masła
- 250 g mąki pszennej
- 3 kwaśne jabłka
- szczypta soli
- cukier puder
Informacje o Ciastka półfrancuskie z jabłkami
-
Menu dnia z turecką sałatką i szaszłykami
z sosem czosnkowym lub sosem tzatziki . Zobacz przepis na szaszłyki z mielonego mięsa jagnięcego Idealne do popołudniowej herbatki. Zobacz przepis na ciastka półfrancuskie z jabłkami.
-
Jabłka na słodko i na słono
. Ciastka półfrancuskie z jabłkami 250 g tłustego lub półtłustego białego sera (nie kremowego twarożku) 250 g zimnego masła 250 g mąki pszennej 3 kwaśne jabłka szczypta soli cukier puder Ser zmiel w maszynce lub przeciśnij przez praskę. Na stolnicę przesiej mąkę, dodaj pokrojone na kawałki masło
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki