Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Czatnej jabłkowy

Autor
A A A
  • Czatnej jabłkowy

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (2 głosy)

Czatnej jabłkowy - składniki:
Czatnej jabłkowy - sposób przygotowania: Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój na nieduże kawałki. Cebulę obierz, z papryki usuń gniazda nasienne. Cebulę połącz z papryką i imbirem i poszatkuj je robotem kuchennym na pastę (jeśli używasz świeżego chili, poszatkuj je razem z cebulą i słodką papryką). Do dużego rondla przełóż jabłka, pastę i pozostałe składniki: ocet, cukier, rodzynki, starty na tarce imbir, musztardę, płatki chili i sól. Całość podgrzewaj i mieszaj, aż się zagotuje, następnie zmniejsz ogień i duś ok. 40 minut, od czasu do czasu mieszając. Ewentualnie dopraw solą. Gorący czatnej przekładaj do wyparzonych i suchych słoików. Przechowuj w ciemnym, suchym pomieszczeniu maksymalnie dwa miesiące. Po otwarciu wstaw do lodówki i zużyj w ciągu pięciu dni.

Informacje o Czatnej jabłkowy

  • Chutney

    Chutney

    Czatnej (pasta z mango) Czatnej cebulowo-jabłkowy Czatnej jabłkowy Flan z koziego sera z aromatycznym sosem chutney z dyni, jabłek i żurawiny

  • Przetwory na dodatek (do mięs, ryb i serów)

    Przetwory na dodatek (do mięs, ryb i serów)

    , najbardziej popularny w kuchni indyjskiej i angielskiej. W kuchni staropolskiej jego odpowiednikiem był tzw. "gąszcz" - zwłaszcza jabłkowo-winny, który podawano na przykład do gęsiny. Czatnej jabłkowy 5 jabłek (twardych, kwaskowatych i soczystych - ja użyłam zielonych granny smith) 2 duże cebule