Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Konfitury z zielonych pomidorów
Konfitury z zielonych pomidorów - składniki:
Konfitury z zielonych pomidorów - sposób przygotowania:
Umyte pomidory podziel na ćwiartki, skrop alkoholem i odstaw na 12 godzin.
Przygotuj syrop: do rondla wlej 250 ml wody, wsyp cukier i gotuj na małym ogniu, dopóki syrop nie zacznie gęstnieć. Ściągnij z wierzchu szumowiny. Do wrzącego syropu wrzuć pomidory razem z sokiem, który puściły, i smaż przez 5 min na małym ogniu. Odstaw pomidory w rondlu na kolejne 12 godzin.
Następnego dnia ponownie smaż pomidory, aż będą szkliste. Podczas smażenia często ściągaj szumowiny. Pod koniec smażenia dodaj skórkę pomarańczy i sok z cytryny. Wymieszaj i odstaw do wystygnięcia.
Ostudzone konfitury przełóż do wyparzonych słoików i zamknij.
Przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu maksymalnie przez 1 rok. Konfitura najlepiej smakuje z żytnim pieczywem.
- 1 kg małych zielonych niedojrzałych pomidorów (gatunek dowolny)
- 1 kg cukru
- 2 łyżki araku lub spirytusu
- 1 łyżka posiekanej
- smażonej skórki z pomarańczy
- sok z 1 cytryny
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki