Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Galaretka z pigwy

Autor
A A A
  • Galaretka z pigwy

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (11 głosów)

Galaretka z pigwy - składniki: Galaretka z pigwy - sposób przygotowania: Składniki na 4-5 niedużych słoików czas przygotowania: ok. 2-3 godziny Pigwę umyj, pokrój na cząstki, zalej zimną wodą, tak by lekko przykryła owoce. Powoli gotuj około 30 minut, aż otrzymasz wywar (pigwa nie może się rozpadać). Owoce odcedź i na każdy 1 litr wywaru dodaj 1/2 kg cukru. Wymieszaj i gotuj, aż syrop zgęstnieje i nabierze koloru od żółtego do łososiowo-różowego. Gorący płyn przełóż do słoiczków i zakręć. Z owoców możesz zrobić dżem. Galaretkę przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu maksymalnie przez 2 lata.