Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Miętowa nalewka

Autor
A A A
  • Miętowa nalewka

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (15 głosów)

Miętowa nalewka - składniki:
  • 4 gałązki mięty
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka pokrojonej skórki z cytryny
  • 500 ml spirytusu 95 proc.
Miętowa nalewka - sposób przygotowania: Składniki na 1/2 l butelkę czas przygotowania: 15 min + 1 tydzień Cukier rozpuść w 500 ml ciepłej wody. Połącz ją ze spirytusem, wlej do słoja i dodaj skórkę z cytryny i gałązki mięty. Zamknij słój i odstaw na tydzień. Po siedmiu dniach miętówkę przefiltruj przez watę, rozlej do butelek i zakorkuj. Jest gotowa do spożycia od razu po przygotowaniu.

Informacje o Miętowa nalewka

  • Dania i napoje z miętą - doskonałe na lato!

    Dania i napoje z miętą - doskonałe na lato!

    nalewki, liście mięty należy zalewać spirytusem wymieszanym z wodą. Zalanie ich samym spirytusem może spowodować, iż nalewka będzie mętna, a jej kolor - niezbyt atrakcyjny. Miętowa nalewka 4 gałązki mięty 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka pokrojonej skórki z cytryny 500 ml spirytusu 95 proc. (Składniki na