Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Faszerowana cebula z kaszą krakowską

Autor
A A A
  • Faszerowana cebula z kaszą krakowską

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (1 głos)

Faszerowana cebula z kaszą krakowską - składniki:
Faszerowana cebula z kaszą krakowską - sposób przygotowania: Przepis dla 4 osób Kaszę namocz przez 2 godziny, następnie wypłucz 3 razy zimną wodą. Oczyszczoną zalej 800 ml zimnej wody, ugotuj na sypko i odstaw do wystudzenia. Suszone grzyby zalej wrzątkiem i odstaw na 1 godzinę. Suszone pomidory pokrój w cienkie paski, dodaj odsączone i pokrojone grzyby, ugotowaną kaszę, wymieszaj, dopraw solą i pieprzem. Cebule przekrój w poprzek na pół, wydrąż środek i nafaszeruj masą z kaszy. Cebule ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, na każdej ułóż kawałek masła i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Zapiekaj przez mniej więcej 10 minut. Przygotuj dwa sosy: wymieszaj majonez z roztartym czosnkiem i brandy. Pomidory sparz, obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne, a miąższ pokrój w drobną kostkę. W miseczce wymieszaj keczup z pomidorami. Upieczone faszerowane cebule podawaj z dwoma sosami.

Informacje o Faszerowana cebula z kaszą krakowską

  • Cebula na pierwszym planie

    Cebula na pierwszym planie

    - zamiast niego, wraz z ulubioną surówką. Faszerowana cebula z kaszą krakowską 4 duże cebule 300 g kaszy krakowskiej 100 g suszonych pomidorów 50 g suszonych grzybów (np. borowików) 50 g masła sól pieprz sos biały: 200 g majonezu 3 ząbki czosnku 50 ml brandy sos czerwony: 200 g dojrzałych