Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Kasza gryczana po wielkopolsku

Autor
A A A
  • Kasza gryczana po wielkopolsku

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (1 głos)

Kasza gryczana po wielkopolsku - składniki:
Kasza gryczana po wielkopolsku - sposób przygotowania: Przepis dla 4 osób Śliwki zalej winem i odstaw na 2 godziny. Następnie przełóż je do garnka z wodą, doprowadź do wrzenia, gotuj około 3-4 minuty i odcedź. Kaszę opłucz 3 razy w zimnej wodzie, zalej 1 litrem zimnej wody i ugotuj na sypko. Dodaj masło, wymieszaj, przykryj i odstaw. Kiedy przestygnie, wymieszaj ją z pokrojonymi śliwkami, rodzynkami, płatkami migdałowymi i orzechami. Całość dopraw solą i miodem. Podawaj z konfiturą.

Informacje o Kasza gryczana po wielkopolsku

  • Kasza gryczana w roli głównej

    Kasza gryczana w roli głównej

    w słodkiej wersji z miodem i bakaliami. Jeśli nie pijesz wina, możesz bez problemu pominąć jego dodatek. Kaszę można serwować z odrobiną śmietanki lub serka mascarpone. Kasza gryczana po wielkopolsku 500 g kaszy gryczanej 200 g masła 100 g suszonych śliwek 200 ml czerwonego wytrawnego wina