Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Krupnik małopolski

Autor
A A A
  • Krupnik małopolski

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (2 głosy)

Krupnik małopolski - składniki:
Krupnik małopolski - sposób przygotowania: Przepis dla 4 osób Warzywa obierz, umyj pokrój w kawałki. Skrzydełka oczyść i umyj, przełóż do garnka i zalej ok. 3 litrami zimnej wody. Dodaj pokrojone warzywa i nastaw wywar. Gotuj ok. 30 min od momentu zagotowania. Po tym czasie dodaj opłukaną 3 razy w zimnej wodzie kaszę i gotuj kolejne 15 minut. Gdy wywar się gotuje, przesmaż na maśle oczyszczone i pokrojone w plasterki pieczarki, a następnie dodaj całość do zupy. Dopraw solą i pieprzem. Krupnik podawaj w filiżance lub w wydrążonym chlebku Rada: Żeby miska z chleba nie przesiąkała, wydrążony chleb zapiecz wcześniej w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C przez około 12 min (aż się zrumieni).