Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Baklawa z masą serową Manouri

Autor
A A A
  • Baklawa z masą serową Manouri

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (1 głos)

Baklawa z masą serową Manouri - składniki:
Baklawa z masą serową Manouri - sposób przygotowania: Przepis dla 16 osób Przygotuj masę: ser utrzyj z cukrem pudrem i śmietanką. Następnie, ciągle ubijając, dodawaj po jednym jajku. Gdy masa będzie puszysta, wsyp mąkę i wymieszaj. Każdy z arkuszy ciasta filo posmaruj klarowanym masłem. Blachę do pieczenia o wymiarach ok. 30x40cm wysmaruj masłem, a następnie wyłóż połową arkuszy ciasta. Przygotuj farsz: do zwykłego cukru dodaj orzechy i cynamon, wymieszaj. Połową mieszanki posyp rozłożone w blaszce ciasto, na wierzch wyłóż masę serową, posyp drugą częścią mieszanki i przykryj pozostałymi arkuszami ciasta. Ostrym nożem ponacinaj głęboko porcje, a następnie wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz 80 minut na złoty kolor. Po wyjęciu z piekarnika polej baklawę podgrzanym miodem, a gdy wystygnie, podziel na części.