Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Pomidory faszerowane karczochami i serem Manouri
Pomidory faszerowane karczochami i serem Manouri - składniki:
Pomidory faszerowane karczochami i serem Manouri - sposób przygotowania:
Przepis dla 4 osób
Pomidory umyj, osusz, od każdego odetnij górną część o wysokości około 1,5 cm i usuń łyżeczką nasiona. Wnętrze pomidorów posyp solą, cukrem, a następnie je odwróć, by odsączyć sok.
Przygotuj farsz: karczochy oczyść z zewnętrznych liści, zanurz w niewielkiej ilości wody z sokiem z cytryny, by nie ściemniały, a następnie pokrój w kostkę. Dymkę i czosnek posiekaj, zeszklij na niewielkiej ilości oliwy z oliwek, dodaj karczochy i smaż przez 5 minut na dużym ogniu. Na koniec dopraw solą i pieprzem.
W misce wymieszaj na jednolitą masę sery, żółtka jaj, podsmażone karczochy oraz majeranek. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj do masy serowej i delikatnie wymieszaj.
Gotowym farszem napełnij pomidory, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i piecz 20 minut.
Liście rukoli umieść w sitku, zalej wrzątkiem, potem zimną wodą, następnie odsącz, zmiksuj z oliwą i dopraw solą i pieprzem.
Faszerowane pomidory podawaj skropione oliwą z rukolą.
Faszerowane warzywa - nawPYCHAj im!
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki