Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Perliczka gotowana na parze

Autor
A A A
  • Perliczka gotowana na parze

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (3 głosy)

Perliczka gotowana na parze - składniki:
Perliczka gotowana na parze - sposób przygotowania: Przepis dla 4 osób Perliczki oczyść, posól i gotuj na parze przez ok. 12-15 minut. Przygotuj powidła: na patelni skarmelizuj cukier, dodaj pokrojoną w kostkę dynię, wydrylowane śliwki i smaż, podlewając sokiem śliwkowym, aż się rozgotują. Następnie dopraw octem balsamicznym. Przygotuj racuszki: ziemniaki obierz i pokrój w bardzo cienkie plastry, a następnie w słupki. Słupki odciśnij ze skrobi, następnie zanurz w żółtkach, oprósz mąką i ponownie odciśnij. Na rozgrzanym oleju układaj słupki ziemniaczane w taki sposób, aby powstała kratka i smaż z obu stron na wolnym ogniu na złocisty kolor. Następnie odsącz na papierowych ręcznikach. Perliczkę podawaj na powidłach, a racuszki ziemniaczane przełóż rukolą i obsyp kozim serem twarogowym. Rada: aby jarzębina nie była cierpka, musisz najpierw ją zamrozić, a przed użyciem rozmrozić