Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Tarty z dyni z serem feta

Autor
A A A
  • Tarty z dyni z serem feta

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (1 głos)

Tarty z dyni z serem feta - składniki:
Tarty z dyni z serem feta - sposób przygotowania: Umytą dynię pokrój na cząstki o wielkości około 10 cm, wydrąż pestki, ponacinaj miąższ, przełóż na blachę do pieczenia i skrop olejem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160 st. C i piecz 35 minut. Przygotuj farsz: Pomidory sparz, obierz ze skórki, przekrój na pół, usuń pestki, a miąższ pokrój w kostkę. Ostudzoną dynię pokrój w kostkę. W misce wymieszaj pokruszony ser, dynię i pomidory. Dopraw oregano, solą i pieprzem oraz pokrojonym w cienkie plasterki czosnkiem. Jeżeli używasz mrożonego ciasta, przełóż je zamrożone do lodówki na prawie dobę przed użyciem. Ciasto francuskie pokrój w paski o rozmiarach 6x10 cm i posmaruj rozmąconymi jajkami z mlekiem. Na każdym pasku rozłóż farsz tak, aby z każdej strony zostawić ok. 1,5 cm wolnego miejsca. Tak przygotowane tarty wstaw do lodówki na prawie godzinę, aby schłodzić ciasto. Po tym czasie wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i piecz 10-12 minut. Przed podaniem posyp solą morską.
Przepis na prawdziwą pieczoną fetę prosto z Grecji [KUCHNIE ŚWIATA]