Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Powidła dyniowo-pomarańczowe

Autor
A A A
  • Powidła dyniowo-pomarańczowe

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (1 głos)

Powidła dyniowo-pomarańczowe - składniki:
Powidła dyniowo-pomarańczowe - sposób przygotowania: Przepis dla 4 osób Dynię obierz, wydrąż i pokrój w drobną kostkę. Z pomarańczy otrzyj skórkę, obierz je i wyfiletuj (oczyść z białej błonki). Następnie w rondlu lub garnku o grubym dnie skarmelizuj miód: wlej go do naczynia i zagotuj (kontroluj, żeby się nie przypalił, ma tylko lekko zbrązowieć), dodaj pokrojoną dynię i przesmaż. Kolejno dodaj pomarańcze i, podlewając po trochu sokiem pomarańczowym, duś na wolnym ogniu tak długo, aż pomarańcze i dynia się rozgotują. Konfitura powinna być gęsta. Na koniec dopraw otartą skórką z pomarańczy, sokiem z limonek, zielonym pieprzem i likierem pomarańczowym. Następnie dodaj rozpuszczoną żelatynę, ostudź i wstaw do lodówki do stężenia. Powidła możesz przechowywać w lodówce 7 dni.
Zwiastun jesieni: krem z dyni