Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Babeczka jeżynowo-orzechowa

Autor
A A A
  • Babeczka jeżynowo-orzechowa

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (1 głos)

Babeczka jeżynowo-orzechowa - składniki:
Babeczka jeżynowo-orzechowa - sposób przygotowania: Przygotuj biszkopt: żółtka ubij z cukrem na gładką masę i wymieszaj z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. W drugiej misce ubij na sztywno białka ze szczyptą soli i delikatnie łyżką połącz z masą z żółtek. Masę rozsmaruj na blasze wyłożonej pergaminem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Piecz około 25 minut. Gdy biszkopt przestygnie, wytnij 4 krążki o średnicy 8 cm. Przygotuj mus: orzechy rozgnieć np. w moździerzu i wymieszaj z cukrem. Przygotuj mus: żelatynę namocz w zimnej wodzie, aż napęcznieje. Następnie odlej wodę, a żelatynę rozpuść w kuchence mikrofalowej (lub rozpuść w kąpieli wodnej). Schłodzoną śmietanę ubij z cukrem, dodaj pastę orzechową i delikatnie połącz składniki. Na koniec dodaj rozpuszczoną żelatynę i delikatnie wymieszaj. Foremki o średnicy 8 cm, w których będzie się chłodził deser, natłuść olejem i wysyp cukrem pudrem. Na spód włóż krążek biszkoptu, dołóż kilka jeżyn, następnie napełnij musem i wstaw do zamrażarki na minimum 4 godziny. Po tym czasie wyjmij zmrożony deser z foremek i polej polewą karmelową.