Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Tarta żurawinowa

Autor
A A A
  • Tarta żurawinowa

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (1 głos)

Tarta żurawinowa - składniki:
Tarta żurawinowa - sposób przygotowania: Przygotuj ciasto: mąkę przesiej do miski, dodaj kawałki masła cukier, żółtko i sól. Szybko zagnieć ciasto, uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej godzinę. Po tym czasie rozwałkuj ciasto i wyłóż nim formę do tarty o średnicy 26 cm. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C i piecz około 15 minut, do uzyskania jasnobrązowego koloru. Przygotuj kruszonkę: masło wymieszaj z cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodaj mąkę i wymieszaj. Powinna mieć konsystencję ułatwiającą sklejanie się w małe kawałki kruszonki. Przygotuj żurawinę: świeżą żurawinę obgotuj w syropie przygotowanym z 500 ml wody i 200 g cukru. Gdy roztwór się zagotuje, dodaj owoce i gotuj na bardzo małym ogniu, aż żurawina będzie lekko miękka. Odsącz i wymieszaj z konfiturą. Nadzienie z konfitury wyłóż na wcześniej podpieczony kruchy spód. Całość oprósz kruszonką, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz około 20 - 25 minut, aż kruszonka zbrązowieje. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Mini tarty dla każdego