Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Tarta żurawinowa
Tarta żurawinowa - składniki:
Tarta żurawinowa - sposób przygotowania:
Przygotuj ciasto: mąkę przesiej do miski, dodaj kawałki masła cukier, żółtko i sól. Szybko zagnieć ciasto, uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej godzinę.
Po tym czasie rozwałkuj ciasto i wyłóż nim formę do tarty o średnicy 26 cm. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C i piecz około 15 minut, do uzyskania jasnobrązowego koloru.
Przygotuj kruszonkę: masło wymieszaj z cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodaj mąkę i wymieszaj. Powinna mieć konsystencję ułatwiającą sklejanie się w małe kawałki kruszonki.
Przygotuj żurawinę: świeżą żurawinę obgotuj w syropie przygotowanym z 500 ml wody i 200 g cukru. Gdy roztwór się zagotuje, dodaj owoce i gotuj na bardzo małym ogniu, aż żurawina będzie lekko miękka. Odsącz i wymieszaj z konfiturą.
Nadzienie z konfitury wyłóż na wcześniej podpieczony kruchy spód. Całość oprósz kruszonką, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz około 20 - 25 minut, aż kruszonka zbrązowieje. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
- ciasto:
- 220 g maki pszennej
- 110 g zimnego masła
- 50 g cukru
- 1 żółtko
- szczypta soli
- kruszonka:
- 100 g cukru
- 100 g zimnego masła
- 200 g mąki pszennej
- 20 g cukier waniliowy
- 600 g konfitury żurawinowej
- 200 g żurawiny
Mini tarty dla każdego
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki