Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Tarta z gruszkami i migdałami

Autor
A A A
  • Tarta z gruszkami i migdałami

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (1 głos)

Tarta z gruszkami i migdałami - składniki:
Tarta z gruszkami i migdałami - sposób przygotowania: Przygotuj ciasto: w misce wymieszaj mąki, cukier, skórkę cytrynową, sól i dodaj pokrojone w kostkę zimne masło. Palcami utrzyj składniki, by fakturą przypominały mokry piasek, a następnie dodaj śmietankę i szybko zagnieć ciasto. Uformuj kulę, lekko spłaszcz, owiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na około 1 godz. Przygotuj farsz: gruszki umyj, obierz, przekrój, usuń gniazda nasienne i pokrój w plasterki. Przełóż do miski, dodaj cukier, mąkę, skórkę i sok z cytryny oraz gałkę muszkatołową, całość wymieszaj. Na dużym arkuszu pergaminu rozwałkuj ciasto na koło o średnicy ok. 35 cm i przełóż wraz z arkuszem na blachę do pieczenia. Na środku ciasta rozłóż gruszki, zostawiając dookoła ok. 5 cm wolnego brzegu, który następnie zawiń do środka i posmaruj śmietanką. gruszki posyp płatkami migdałowymi. Blachę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz około 1 godz., aż ciasto będzie złociste, a gruszki będą bulgotać. Tartę wyjmij z pieca i przestudź. Podawaj na ciepło lub w temperaturze pokojowej, np. z lodami waniliowymi.
Mini tarty dla każdego

Informacje o Tarta z gruszkami i migdałami

  • Menu z gruszkowo-migdałową tartą na deser

    Menu z gruszkowo-migdałową tartą na deser

    [Taniec z garami] Zachwycająca, złocista tarta z gruszkami i imbirem to świetne zwieńczenie obiadu. Jeśli nie przepadasz za gruszkami, możesz dodać do niej także jabłka, a w sezonie brzoskwinie, wiśnie lub jagody (można użyć mrożonych). Tarta z gruszkami i migdałami 1 szklanka mąki pszennej 1/2

  • Gruszki na słodko i słono

    Gruszki na słodko i słono

    . Podobnie jak szarlotkę, można podawać ją z dodatkiem lodów i bitej śmietany. Tarta z gruszkami i migdałami 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki krupczatki 2 łyżki cukru skórka otarta z 1 cytryny 1/2 łyżeczki soli 120 g zimnego masła 1/4 szklanki (75 ml) zimnej śmietanki 30 proc. Farsz