Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Tarta kalafiorowa

Autor
A A A
  • Tarta kalafiorowa

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (1 głos)

Tarta kalafiorowa - składniki:
Tarta kalafiorowa - sposób przygotowania: Przygotuj ciasto: w dużej misce rozetrzyj palcami posiekane zimne masło z mąką i solą, aż masa będzie przypominać mokry piasek. Do mieszanki dodaj 3 łyżki śmietanki i zagnieć ciasto. Jeśli ciasto się rozpada, dodaj pod trochu śmietanki i zagniataj, aż ciasto będzie zwarte i elastyczne. Uformuj zrób kulę, spłaszcz, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki przynajmniej na godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkuj na wysypanej mąką stolnicy (lub blacie) i wyłóż nim formę do tarty o średnicy, formując wysoki brzeg. Nakłuj dno widelcem i ponownie wstaw do lodówki do schłodzenia na 30 minut. Wyjmij ciasto z lodówki, wyłóż papierem do pieczenia lub folią aluminiową, wysyp ciężarkami (lub suchą fasolą) i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 st. Piecz z obciążeniem, aż ciasto będzie jasno-złociste, ok. 20 minut. Po tym czasie wyjmij formę z pieca, delikatnie zdejmij papier z obciążeniem i piecz kolejne 20 minut. Wyjmij i przestudź. Przygotuj farsz: umytego kalafiora obgotuj w całości w osolonym wrzątku ok. 4 minuty, odcedź i przestudź. W misce lub dzbanku roztrzep jajka i śmietankę, dopraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Przygotuj tartę: na podpieczonym spodzie ułóż w pokrojone w grube plastry różyczki kalafiora, zalej masą śmietanowo-jajeczną i posyp startym serem. Wstaw do piekarnika i piecz ok. 40 minut, aż masa się zetnie. Lekko przestudź i podawaj na ciepło lub w temperaturze pokojowej.
Mini tarty dla każdego

Informacje o Tarta kalafiorowa

  • Menu dnia z kalafiorową tartą

    Menu dnia z kalafiorową tartą

    wykorzystać także brokuła albo mieszankę brokuła i kalafiora. Jeśli masz ochotę, na wierzchu farszu (przed pieczeniem) możesz położyć plasterki surowego lub wędzonego boczku. Tarta kalafiorowa Ciasto: 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej 3/4 kostki (150 g) zimnego masła 1/4 łyżeczki soli 3-5 łyżek zimnej

  • Kalafior w roli głównej

    Kalafior w roli głównej

    podaniem posyp posiekanym koperkiem. Autor: Jerzy Pasikowski Makaron lasagne ze świeżymi kurkami [Jakub Kuroń gotuje] Two People Black Moon w okazje.info Sycące danie na letni obiad dla całej rodziny. Tarta kalafiorowa ciasto: 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej