Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Sznycel po wiedeńsku

Autor
A A A
  • Sznycel po wiedeńsku

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (14 głosów)

Sznycel po wiedeńsku - składniki:
Sznycel po wiedeńsku - sposób przygotowania: Sznycle umyj, dokładnie osusz, oczyść z błon. Oczyszczone sznycle lekko rozbij, nadaj im owalny kształt. Następnie sznycle oprósz z obydwu stron solą i pieprzem, zostaw na około 15 minut. Obtocz sznycle w mące, zanurz z obu stron w roztrzepanym jajku, a na końcu w bułce tartej. Smaż sznycle na rozgrzanej oliwie po 4 minuty z każdej strony, gdy będą rumiane, dodaj łyżkę masła i jeszcze chwilę dosmaż. Przełóż na ogrzany półmisek i wstaw do ciepłego piekarnika. Na 2 łyżkach rozgrzanego masła usmaż 4 jajka sadzone pod przykryciem. Zdejmij z patelni, gdy białko zacznie się ścinać. Na każdym sznyclu ułóż usmażone jajko i kawałek pozostałego masła. Posyp szczypiorkiem, udekoruj ćwiartką cytryny.